COVİD-19 / KORONAVİRÜS BİLGİLENDİRME
Ülkemizde Mart ayında başlayıp halen devam eden Covid-19 Pandemi sürecini yakından biliyorsunuz. Hızla yayılışını, tırmanarak pik yapışını, alınan etkin önlemlerle düşüşe geçişini hep birlikte gördük.
Sonrasında başlatılan normalleşme süreci, iş hayatının yeniden canlandırılması, alışveriş merkezlerinin, semt pazarlarının açılması, seyahat yasaklarının kalkması, turizmin, hava ve kara taşımacılığının başlatılması, sosyal hayatın normale dönmesi, ibadethanelerin açılması, asker uğurlaması, düğün-dernek, cenaze ve taziyeler, aile ziyaretleri derken pusuda bekleyen virüs eskisinden çok daha fazla etkisini gösterdi.
Şu anda kapatılan tüm Pandemi hastaneleri yeniden açılmış, yeni hastane ve yoğun bakım üniteleri de eklenmektedir. Üstelik fedakârca çalışan sağlık çalışanlarımız yorgun durumdadır. Aynı şekilde yöneticilerin ve bilim kurulunun önerilerine uyan duyarlı insanlarda da zamanla oluşan tedbir yorgunluğu sonucu korunma tedbirlerinin zayıfladığı gözlemlenmektedir.
Geldiğimiz noktada hastalık çok hızlı bir yayılım gösterdi, vaka ve ölüm sayıları hızla artıyor. Bilimsel çalışmalar gösteriyor ki vakaların % 20 sinde semptom belirirken, % 80’i herhangi bir semptom göstermeden virüsü taşımaya ve yaymaya devam etmektedir. Yani tespit edilen vakaların dört katı kadar herhangi şikayeti bulunmayan (asemptomatik) vakalar ile aynı ortamda olduğumuzu söyleyebiliriz.
Dünya’ da vaka sayısı 55 Milyon’ u ölüm sayısı ise 1 Milyon’u geçmiş durumda. Şimdiye kadar yaşanan en büyük Coronavirus salgını olan SARS ’da 10.000 den az ölüm olduğunu hatırlarsanız, nasıl bir hastalıkla karşı karşıya olduğumuzu anlayabilirsiniz.
Bu salgın daha önce yaşanan Coronavirus salgınları ile değil, tarih boyu yaşanmış olan en büyük virüs salgını olan İspanyol gribi ile karşılaştırılabilir. Birinci Dünya savaşının son yılında (1918) yaşanan İspanyol Gribi pandemisinde Dünya nüfusunun üçte biri 700-800 Milyon insan hastalığa yakalanmış, 50 Milyon insan ölmüştü. O günkü savaş şartları, ekonomik ve tıbbi olanaklarla mücadele ediyor olsaydık, bu pandemide de benzer tablolarla karşılaşabilirdik.
PANDEMI | VAKA SAYISI | ÖLÜM SAYISI | ÖLÜM ORANI |
İSPANYOL GRİBİ | 700-800 MİLYON | 50 MİLYON | % 7 |
COVID-19 PANDEMİSİ | 55 MİLYON | 1 MİLYON | % 2,5 |
Daha önce anlatılan şeyleri tekrarlamak istemiyoruz Sosyal ve ekonomik hayatı sürdürme zorunluluğu, sağlık teşkilatının giderek direncinin zayıflaması, daha önce hastalığa yakalanan birçok kişinin yeniden hastalığa yakalanması, üç ay sonra bağışıklığın kalmadığını gösteren çalışmalar nedeniyle olası aşının etkinliğindeki belirsizlikler ve azalan tıbbi kaynaklara eklenecek olan yaklaşan kış şartları endişelerimizi artırıyor.
Bu nedenle bazı bilgileri hatırlatmaya gerek duyduk…
Covid-19 un bulaşma yolunun damlacıklarla, damlacıkların yapıştığı yüzeylere temasla ya da kapalı ortamlarda konuşma, öksürme, hapşırma ile havaya yayılmış olan damlacık zerrelerinin sağlıklı kişilerce solunması olduğunu biliyoruz.
Gözle görülemeyen en küçük damlacıkları ‘zerrecik’ diye adlandırıyoruz Araştırmacıların verdiği bilgiye göre, Covid-19′ un bir kişiye bulaşabilmesi için 1000 adet virüs içeren zerrecik gerekiyor. Aynı araştırmacılara göre enfekte bir insan ortama,
> Nefes alıp verirken dakikada 20 adet,
> Konuşurken dakikada 200 adet,
> Öksürme, hapşırma 200 milyon adet virüs içeren zerrecik yayıyor.
Bu nedenle;
> Kapalı alanlar açık alanlara göre,
> Dar ve küçük alanlar, geniş ve büyük alanlara göre.
> Kalabalık yerler, tenha yerlere gör,
> Uzun süreli maruziyet, kısa süreli maruziyete göre, çok daha fazla risk oluşturuyor.
Bunun içinde en tehlikeli yerler:
Alışveriş merkezleri ve marketler, restoran ve kafeler, spor salonları, kuaförler, işyerleri, okullar, ibadethaneler, toplu ulaşım araçları, otobüsler, uçaklar, seyahatler, işyeri ve okul servisleri…
ve hepsinden en önemlisi de sosyal aktiviteler; Düğünler, taziyeler, aile, memleket ve hasta ziyaretleri…
TAVSİYELERİMİZ:
Yaklaşan kış nedeniyle doğal olarak viral enfeksiyonlar artacak. Grip ve Covid 19 bulgularını ayırabilmek pek olası değil. Her grip olana test yaptırabilmek de maalesef mümkün olmayacak. Zorunlu olarak izolasyon uygulamak gerekecek. Ayrıca grip geçiren insanların bağışıklık sistemleri zayıflayarak Covid-19 a yakalanma riskleri artacaktır. Bu nedenlerle grip ya da nezle olmamak için gerekli tedbirleri almalıyız.
> Kalabalıklardan uzak durmalıyız.
> Üşütmemeye dikkat etmeliyiz
> Soğuk içeceklerden klimalardan uzak durmalıyız Ağız-boğaz ve diş hijyenine dikkat etmeliyiz.
> Beslenmemize dikkat etmeliyiz
> Vitamin desteği almalıyız.
> İstirahatimize, uykumuza dikkat etmeliyiz
> Sigara ve alkolden uzak durmalıyız
> Spor yapmalı ancak aşırıya kaçmamalıyız. Yaşam alanlarımızı sık sık havalandırmalıyız.
> Maske mesafe ve hijyen kurallarına uymalıyız.
> Alışveriş merkezlerinden, toplu taşıma araçlarından uzak durmalı, zorunlu işleri en kısa zamana sığdırmalı ve son derece dikkatli olmalıyız.
> İşyerlerindeki risk gruplarının kış öncesi “Grip Aşılarının” yapılması sağlanmalı, mümkünse pnömokok aşıları da yaptırılmalıdır.
Copyright © *2020* *İZKA Ortak Sağlık Güvenlik Birimi San. ve Tic. A.Ş.*,Tüm hakları Saklıdır.